Bouwen

Hieronder ziet u een maquette van het aan te bouwen gedeelte. Under construction! De bouw begon na de bouwvak, najaar 2005. Is het nodig te vermelden wie de ontwerper is? De zelfde als die welke het stenen huis ontwierp. Een bouwverslag van week tot week.

Week 1. Hoe het huis van binnen gesloopt wordt, over de vondst van foto's en brieven van een joodse familie uit de tweede wereldoorlog, en hoe wij er achter komen wie zij zijn. Hoe de schoorsteen verdwijnt en de fundering verschijnt.

Week 2. Hoe de nieuwe muren verrijzen en hoe Egbert zich de grond in schept. Klusbedrijf 'Bert en Rie'.

Week 3. Hoe een ontwerp naar de knoppen gaat en hoe alles toch weer goed komt.

Gevonden

De vondst van brieven en foto's van een joodse familie uit de tweede wereldoorlog tussen de muren van het oude 'stilletje' maakt grote indruk. Na twee dagen internetten komen we er achter wie deze mensen zijn: Henri en Stella Kater – van Dam met hun kinderen Lex, Franklin en Enny. Stella en de kinderen leven nog. We schrijven Stella een brief, waar zij telefonisch enthousiast op reageert. Zij is 88 jaar oud en wil graag met haar oudste zoon Lex op bezoek komen om alles te bekijken. Het wordt een ontroerende middag

Op dát moment kunnen we bij benadering niet vermoeden wat hier nog allemaal uit voort gaat komen. Dat is te zien in hoofdstuk 12 Verder in de tijd, onder de kopjes 'En wat er allemaal van kwam', 'Een beetje ondergedoken', en 'Het geheim van Adderhorst'.

Week 4. Hoe Stella Janssen - van Dam en Lex Kater bij ons op bezoek komen en hoe het dak gedicht wordt.

Week 5. Hoe het langzaam herfst wordt en hoe wij de verandering der seizoenen bepeinzen op grote hoogte.

Week 6 en 7. Hoe Egbert op een heftruck rijdt en hoe wij door een gat naar buiten kijken. Inburgeringscursus.

Op excursie

Het verslag van de excursie, afgedrukt in de Vriezer Post van woensdag 12 oktober 2005. Midden op de foto, achter het hunebed, twee doorgewinterde inburgeraars. Klik op de afbeelding om het artikel in z'n geheel te lezen.

Week 8. Hoe Lamon met korrels verschijnt en hoe wij de nachtwacht schilderen.

Week 9. Hoe Lamon voor de tweede keer korrels brengt, hoe wij toch opnieuw in een glazen huisje wonen en hoe Egbert timmerles krijgt van Piet.

Week 10. Hoe de vloerverwarming gelegd wordt, de grafheuvels geschoren worden, Polen op bezoek komen en hoe de oude schoorsteentegeltjes opnieuw hun plek krijgen.

Week 11. Hoe Egbert de boktor te lijf gaat, Frank en Piet buiten een vloertje leggen waar een olifant op kan dansen en hoe binnen de plavuizen gelegd worden.

Week 12. Hoe kleine Freek bij ons komt wonen en voor het eerst een warme buik heeft, hoe Frank de schuifdeur maakt tussen oud en nieuw en hoe wij met Pier Sinte Maarten vieren.

Week 13. Hoe mam en Gijs en Cathrien op bezoek komen, de zolder in de olie staat, de trap verschijnt en hoe Topman de balken en zichzelf rood schildert.

Week 14. Hoe kasten getimmerd worden in de slaapkamer en op zolder en hoe alles klaar komt vóór de verhuizing op 28 november.

Week 15. Hoe wij nog een keer verhuizen, opnieuw in de rotzooi zitten en hoe langzamerhand alles goed komt.

Week 16. Hoe wij ons steeds meer nestelen, aardige mensen op bezoek krijgen en hoe de kerstsfeer toeslaat.

Week 17. Hoe wij nóg meer aardige mensen ontvangen en hoe Adderhorst onder de sneeuw verdwijnt.

Week 18. Hoe goede vrienden blijven komen en hoe het kerst wordt op Adderhorst.

Week 19. Hoe ook de architect het eindresultaat komt bekijken en hoe sprookjesachtig mooi Adderhorst erbij ligt in de sneeuw.

Week 20. Hoe het laatste schilderwerk wordt aangepakt, hoe wij afscheid nemen van het oude jaar en het nieuwe begroeten, en hoe wij hiermee het hoofdstuk 'bouwen' afsluiten.